Transporterin yläpallonivel

Auton huoltoon ja osien asennukseen liittyviä kysymyksiä, vihjeitä ja ohjeita.
Alueen säännöt
Tässä yksinkertaiset ohjeet foorumin käyttöön, näitä noudattamalla on auttaminenkin on helpompaa:

Ongelmatilanteessa kerro viestissäsi nämä tiedot:
1) Auton tunnistus: merkki, malli ja vuosimalli , onko diesel tai bensa, manuaali- vai automaattivaihteinen.
2) Ajetut kilometrit sekä huoltohistoria. Sekin tieto hyödyttää, kuinka kauan uudella hankinnalla on ajettu oston jälkeen.
3) Koska vika alkoi ja mahdollisimman laajasti millainen se on, koska se esiintyy ja mihin muuhun se liittyy.
4) Onko autolle tehty jotain korjausta, huoltoa tms hiljattain vian alkamista ennen.
5) Onko vikaa selvitetty esimerkiksi vikakoodien lukemisella tai niiden nollaamisella?
6) Auton moottoriin liittyvissä ongelmissa onko päästöt mitattu?

Itse viestin kirjoittamisessa on hyvä huomioida:
1) Jaa viestisi eri asiat ja osat eri kappaleisiin ja omille riveilleen.
2) Seuraa viestiketjuasi aktiivisesti, lisäkysymyksiä ja vastauksia saattaa tulla jo saman tien.
3) Jos autosi tuli kuntoon, kerro se! Tämä tieto auttaa henkilöitä, joilla on mahdollisesti sama ongelma. Täydellisessä ketjussa selvitetään lopuksi jopa remontin hinta sekä selkeät ohjeet miten toimia.
4) Huomaa myös ”Hyvät neuvot”-osio, jonne on koottu ne kaikkein yleisimmät autohuollon vinkit ja ohjeet.

Transporterin yläpallonivel

ViestiKirjoittaja 69HH » 18:04 Maanantai 25 04 2011

Morjens.
Tarkoituksenani oli vaihtaa yläpallonivel T4 transporteriin. Ikävä yllätys oli ettei tuo ylätukivarsi näköjään mahdukaan tulemaan pois paikaltaan. Ilmeisesti etuakselisto täytyy pudottaa pois autosta ennenkuin se mahtuu tulemaan pois? Vai onko tuon pallonivelen prässäämiseen olemassa jokin työkalu kun ei tuota korjaamoprässiäkään oikein voi tuonne auton alle viedä?
69HH
Harrastaja
 
Viestit: 12
Liittynyt: 16:50 Lauantai 16 08 2008

Re: Transporterin yläpallonivel

ViestiKirjoittaja mush » 21:28 Maanantai 25 04 2011

Itse vaihdoin viime kesänä ensimmäistä kertaa omaan. Apuvälineeksi tein eräänlaisen A-pukin, joka sopii tukivarren alle. Vaihtoon ei mennyt kuin alle tunti puolelleen, eikä prässiäkään tarvittu.

Homma eteni jotakuinkin näin: Ensin auto normaalisti pukeille ja pyörä pois. Kunnon putsaus yläpallolle, jotta pallon lukitussokan saa näkyviin ja irti. Sitten pallon mutteri irti ja osan auton painosta siirto tekemäni pukin varaan, joka siis tukee ylätukivarren maahan mahdollisimman läheltä palloniveltä. Muutama napakka isku sivultapäin pallon kartion kiinnitykseen ja se lähti irti, varasin tähän hommaan pallonivelen irroitustyökalun, mutta se oli täysin turha. Seuraavaksi kunnon iskuja tukivarren lenkkiin ympäriinsä ja lopuksi kunnon isku palloon ylhäältä ja se putoaa irti loppujen lopuksi aika helposti.

Asennus menee niin, että pallo hollilleen ja auton paino pallon päälle. Taas lenkkiin iskuja, niin pallo menee pikkuhiljaa paikoilleen ja sokan saa asennettua. Kannattaa toki ensin putsata ja rasvata paikat kunnolla.

Vanhoilla palloilla oli ajettu yli 150tkm, joten sen puoleen oli kyllä potentiaalia olla jumissa. Tosin autolla on jo sen verran kilometrejä, että tuollakin vaihtovälillä nämä ovat jo neljännet pallot, joten voi olla että ensimmäisten vaihto ei mene ihan niin helposti.

Palloiksi valitsin halvimmat mahdolliset (n. 15eur/kpl), kun en ollut varma onnistuuko vaihto miten, joten voipi olla että kohta saadaan vaihtaa taas.

Toki on olemassa varta vasten tehtyjä puristimia, jolla pallon saa vaihdettua auton alla. Ovat vain melko hintavia.
mush
Harrastaja
 
Viestit: 1
Liittynyt: 21:05 Maanantai 25 04 2011

Re: Transporterin yläpallonivel

ViestiKirjoittaja 69HH » 10:56 Tiistai 26 04 2011

Joo nyt olen saanut kuulla, että suurin piirtein noin niitä on muutkin saaneet vaihdettua. Nyt on vaan tullu purettua paljon turhaan kun ajattelin heti aluksi, että on mukava prässäillä siististi kunnon prässillä. Mahdollisuudet onnistua olisivat olleet suuremmat. Edellisellä vaihtajalla on pallonivel lähtenyt menemään vinoon ja se on jätetty silleen, että nivel on vasta viitisen milliä sisällä ja on jämähtänyt siihen. Asiantuntemusta on tuntunut kyseisellä korjaamolla riittäneen kun lisäksi vasen raidetangonpää on laitettu oikealle puolen.
69HH
Harrastaja
 
Viestit: 12
Liittynyt: 16:50 Lauantai 16 08 2008

Re: Transporterin yläpallonivel

ViestiKirjoittaja sa » 08:31 Keskiviikko 27 04 2011

http://variantclub.fi/phpbb/viewtopic.p ... yl%E4pallo

200mm ulosvetäjä ja ruuvipuristin jalkojen paikallaan pysymistä varten, niillä omat olen irti ottanut, venäjän sivuilla kuvat korjaamo työvaiheista jos et ole koskaan vastaavaa niveltä vaihtanut.
sa
Ahkera harrastaja
 
Viestit: 473
Liittynyt: 09:24 Keskiviikko 26 10 2005


Paluu Volkswagen

cron