Avensis 4A-FE -99 kiukuttelee kostealla kelillä

Auton huoltoon ja osien asennukseen liittyviä kysymyksiä, vihjeitä ja ohjeita.
Alueen säännöt
Tässä yksinkertaiset ohjeet foorumin käyttöön, näitä noudattamalla on auttaminenkin on helpompaa:

Ongelmatilanteessa kerro viestissäsi nämä tiedot:
1) Auton tunnistus: merkki, malli ja vuosimalli , onko diesel tai bensa, manuaali- vai automaattivaihteinen.
2) Ajetut kilometrit sekä huoltohistoria. Sekin tieto hyödyttää, kuinka kauan uudella hankinnalla on ajettu oston jälkeen.
3) Koska vika alkoi ja mahdollisimman laajasti millainen se on, koska se esiintyy ja mihin muuhun se liittyy.
4) Onko autolle tehty jotain korjausta, huoltoa tms hiljattain vian alkamista ennen.
5) Onko vikaa selvitetty esimerkiksi vikakoodien lukemisella tai niiden nollaamisella?
6) Auton moottoriin liittyvissä ongelmissa onko päästöt mitattu?

Itse viestin kirjoittamisessa on hyvä huomioida:
1) Jaa viestisi eri asiat ja osat eri kappaleisiin ja omille riveilleen.
2) Seuraa viestiketjuasi aktiivisesti, lisäkysymyksiä ja vastauksia saattaa tulla jo saman tien.
3) Jos autosi tuli kuntoon, kerro se! Tämä tieto auttaa henkilöitä, joilla on mahdollisesti sama ongelma. Täydellisessä ketjussa selvitetään lopuksi jopa remontin hinta sekä selkeät ohjeet miten toimia.
4) Huomaa myös ”Hyvät neuvot”-osio, jonne on koottu ne kaikkein yleisimmät autohuollon vinkit ja ohjeet.

Avensis 4A-FE -99 kiukuttelee kostealla kelillä

ViestiKirjoittaja Toi Ota » 20:34 Tiistai 03 02 2015

Terve!

Potilaana Toyota Avensis 1,6 -99, 4A-FE -koneella. Kostealla kelillä auto yleensä lähtee käyntiin kylmällä koneella aivan normaalisti, mutta vetää todella huonosti pienillä kierroksilla. Jos auton sammuttaa, ei sitä enää saa käyntiin. Onpa kysyinen keksintö jättänyt muutaman kerran kyytiläisensä auton mitan päähän parkkiruudustakin. Kuitenkin noin 5 minuutin odottelun jälkeen auto käynnistyy aivan normaalisti ja toimii täydellisesti kunnes alkaa taas seuraavan kerran kiukuttelemaan. Starttausyrityksissä bensa haisee ja moottori saattaa lupaavasti hörähdelläkin, mutta käyntiin sitä ei saa. Pyörittää kyllä iloisesti. Kipinä lienee siis hukassa. Vikakoodit luin OBD-testerillä, mitään ei löytynyt. Korjaamollakin auto on kerran käynyt kun ei viereiseltä huotamolta enää käynnistynyt. Kun ehtivät ottaa auton työn alle, oli se jo leppynyt ja toimi taas ongelmitta. Eivät osanneet toimivaa autoa korjata.

Onko kenellekään tullut vastaavaa vikaa vastaan tai onko muuten hyviä arvauksia mistä vikaa alkaisi etsimään? Ilmankosteus tuntuu olevan vian laukaiseva tekijä. Oire ilmeni lieveänä muutamaan otteeseen kesällä sadepäivinä ja on pahimmillaan nyt talvella lämpötilan keikkuessa nollan tuntumassa. Pakkasilla ei ongelmia ole ilmennyt. Virranjakaja - sytytyspuola -akselilla ajattelisin itse vian piilevän. Onko muuta keinoa haarukoida ongelmapaikkaa kuin vaihtaa palikkaa osa kerrallaan? Toyotan sielunelämä ei minulle (vielä) ole kovin tuttua.
Toi Ota
Harrastaja
 
Viestit: 4
Liittynyt: 20:14 Tiistai 03 02 2015

Re: Avensis 4A-FE -99 kiukuttelee kostealla kelillä

ViestiKirjoittaja cedricfan » 07:52 Torstai 05 02 2015

Toyotissa on yksi omalaatuinen vikapaikka, joka saattaa oireilla juuri noin. Eli ainakin Denson virranjakajassa on häiriönpoistokondensaattori, joka vanhetessaan estää kipinän. Lämpeäminen ja kosteus saa oireet nopeammin esille. Eli jakajan kansi auki ja kurkkaamaan, onko siellä semmoinen noin sentin halkaisijainen pyöreä yksijohtoinen mötikkä. Jos on, niin Toyotalta hakemaan uusi.
* Admin *

Optima, P924, MB230CE, GR650, GS850, VX800
cedricfan
Motonet Henkilökunta
 
Viestit: 10040
Liittynyt: 08:10 Torstai 04 04 2002

Re: Avensis 4A-FE -99 kiukuttelee kostealla kelillä

ViestiKirjoittaja BA » 09:17 Torstai 05 02 2015

Korjasin ennen joulua useamman päivän -98 4AFE-avensista, tosin Boschin jakajalla. Kipinä katosi täysin yhtenä päivänä, toisena toimi ok ja tallista lähti lämpösestä aina. Pyöritti iloisesti kyllä ulkonakin.
Jakajan sisään tuli uusittua hall-anturi, kun oli piuhat silminnähden kärsineet, tunnistinkiekko oli hinkannut lähestulkoon poikki. Ensin kuitenkin skoopilla katsoen signaali kulki koneen pyöriessä :arrow: Ei siis apua vaihdosta kuten olettaa saattoikin.
Kaveri haki puolan romikselta vaikka vanhakin oli mittaillen ehjä ja jännitekin tulee sinne asti :arrow: ei apua kuten arvata saattoi.
Lämpöanturi-vikaa epäiltiin mutta kun löyty senkin vastusarvo-käyrät ja tuli se mitattua ehjäksi niin eipä tarvinnut sitäkään turhaan uusia.

Lopulta jäi akkun vahingossa yleismittari kiinni kun kaveri starttas, akkujännite tippui startatessa alle 10V vaikka jaksoi ihan iloisesti pyörittää konetta pitkiäkin aikoja.
Apuvirtaa :arrow: auto laakista käyntiin. Sammuksiin ja kaapelit irti :arrow: ei starttaa ite.

Akku vaihtoon ja jo on pelannut siitä asti.
Eli jännite tippui vanhalla 10v ikäisellä akulla kuormittaessa niin alas että kipinää ei enää tullut vaikka startti iloisesti pyörittikin. Lämpösessä akku jaksoi antaa virtaa vähän paremmin ja jännite säily sen verran korkealla että kipinä tuli.


Pienestä se on joskus kiinni tällästen turhan monimutkasilla elektronisilla lisävarusteilla varustettujen perusautojen kanssa.
Tallissa parhaillaan viisi Datsunia, Suzuki, Honda, Peugeot ja Citroen
BA
Motonet Henkilökunta
 
Viestit: 850
Liittynyt: 14:42 Lauantai 23 09 2006

Re: Avensis 4A-FE -99 kiukuttelee kostealla kelillä

ViestiKirjoittaja Toi Ota » 13:07 Torstai 05 02 2015

Kiitos vastaajille!

Kyseinen auto on Boschin jakajalla. Korjaamolla olivat jakajan kannen aukaisseet, eikä kuulemma mitään kummallista löytynyt. Täytyy nyt kuitenkin kurkata vielä itse mitä sieltä löytyy. Akku ei ole kovin vanha ja auto lähtee kyllä tarvittaessa käyntiin kovassakin pakkasessa ilman lämmitystä. Ongelma vaikuttaisi liittyvän nimenomaan kosteisiin keleihin, joten en usko kehnon akun olevan syypää. Vian hakua hankaloittaa oleellisesti se, että ongelma poistuu aina omia aikojaan ja auto toimii välillä useamman viikon ongelmitta. Aika kalliiksi vaan tulee alkaa vaihdella osia hakuammunnalla alle parin tonnin käyttöautoon. Purkuautojen osatkin tuntuvat olevan hinnoissaan.
Toi Ota
Harrastaja
 
Viestit: 4
Liittynyt: 20:14 Tiistai 03 02 2015

Re: Avensis 4A-FE -99 kiukuttelee kostealla kelillä

ViestiKirjoittaja Toi Ota » 21:23 Torstai 05 02 2015

Kurkkasin virranjakajan kannen alle. Ei ole tuossa Boschin jakajassa cedricfanin mainitsemaa häiriönpoistokondensaattoria, eli sen vikapaikan voi sulkea pois. Taas on pikkupakkasessa auto toiminut täysin normaalisti kuumana, kylmänä ja haaleana. Odottelen jännityksellä nollakelejä.
Toi Ota
Harrastaja
 
Viestit: 4
Liittynyt: 20:14 Tiistai 03 02 2015

Re: Avensis 4A-FE -99 kiukuttelee kostealla kelillä

ViestiKirjoittaja Toi Ota » 17:50 Lauantai 30 01 2016

Päivitelläänpä nyt tätäkin kun ongelma on vihdoin ratkennut. Jospa tästä olisi apua jollekin saman asian kanssa tuskailevalle.

Auto lähti melko normaalisti käyntiin koko kevään ja kesän, joten tähän käynnistymättömyysongelmaan ei tullut sen enempää paneuduttua. Loppusyksyn kosteilla keleillä ongelmat kuitenkin pahenivat ja auto ei lopulta lähtenyt enää kylmänäkään käyntiin. Hinattiin auto korjaamolle, jossa ongelmaksi paikallistettiin tulpan johto, joka päästi kipinän karkuteille sopivissa olosuhteissa. Uusilla tulpanjohdoilla auto on pelannut moitteettomasti kelillä kuin kelillä. Vika oli siis varsin helppo lopulta paikallistaa, kunhan sen sai "jäämään päälle". Kiitos vinkeistä kaikille osallistuneille, vaikka voittavaa arpaa ei täältä tällä kertaa löytynytkään.
Toi Ota
Harrastaja
 
Viestit: 4
Liittynyt: 20:14 Tiistai 03 02 2015


Paluu Toyota